FP7-REGIONS-2012-2013-1

Projektösszefoglaló

Projekt címe:
Erőforrás-hatékonyság műanyagok kiváltásával bioműanyag alkalmazásokkal, különös tekintettel a csomagolóiparban
Rövid cím:
REPLACE
Időtartam:
36 hónap
Kiírás azonosítója:
FP7-REGIONS-2012-2013-1
Alprogram témaköre:
Erőforrás Hatékony Európa
Projektkoordinátor:
CLB Packaging Kft.

A bioműanyagok iparága fényes jövő előtt áll. A klímavédelem és a természeti erőforrások intelligens felhasználása a 21. század alapvető fontosságú politikája lesz.
Az erőforrásokkal teljes életciklusuk alatt hatékonyabban kell gazdálkodni, a kinyeréstől kezdve a szállításon, az átalakításon és a felhasználáson át a keletkező hulladék ártalmatlanításáig. Ez a komplex gondolkodásmód és tudatosság az, aminek kiterjesztése és alkalmazása minden fejlesztés során elengedhetetlen.
A mi gondolkodásunk a műanyagtárgyak életciklusának a másik végével kíván foglalkozni, a keletkezésükkel és nem azzal, hogy milyen módon tudjuk kezelni és elhelyezni ezt a nagy hulladékmennyiséget.

A REPLACE projekt fel fogja gyorsítani a váltást az erőforrás-hatékony, alacsonyabb szénmennyiséget felhasználó-Európa felé, hogy a fenntartható növekedés elérhetővé váljon az anyaghasználat és újrahasznosítás hatékonyságának növelésével, valamint olyan termék- és szolgáltatásfejlesztés révén, mely által növekszik a műanyagot bioműanyaggal kiváltó alkalmazások száma.
Célunk új alkalmazások feltárása, a komposztálható bioműanyagok korlátainak megismerése, valamint a leghatékonyabb tudatosításra és figyelemfelkeltésre alkalmas csatornák beazonosítása.

A REPLACE nyolc kutatásorientált klaszter nemzetközi együttműködését valósítja meg egy kis- és közepes vállalkozás koordinálásával. A résztvevő régiók eltérő fejlettségi szinten állnak és földrajzilag is Európa más-más területeit képviselik. Ennek ellenére van egy közös vonásuk: minden résztvevő hiszi, hogy az erőforrás-hatékonyság javítható a bioműanyagok alkalmazásával és a rendelkezésre álló regionális kutatás-fejlesztési potenciájukra építve, a létrehozott nemzetközi konzorcium elérheti ezt a közös, európai szintű célkitűzést.

Három résztvevő régió úgynevezett "mentor régió”, három közülük "mentorált régió " és két régió hídképzőként alkalmazza a projekttevékenységek eredményeit. A földrajzi lefedettséget alapul véve a REPLACE –projekt hídként is értelmezhető Kelet- és Nyugat-Európa között.

A résztvevő szervezetek listája:

Résztvevő sorszáma Résztvevő neve Ország
1 (Koordinátor) CLB Packaging Kft. Magyarország
2 Közép-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Magyarország
3 Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola Magyarország
4 Kassai Regionális Fejlesztési Ügynökség Szlovákia
5 EL spol. s r.o. Szlovákia
6 AM Inžiniering s.r.o. Szlovákia
7 Steinbeis-Europa-Zentrum Németország
8 CARTIF Technológiai Központ Spanyolország
9 TUBITAK MRC Törökország
10 Kelet Marmarai Fejlesztési Ügynökség Törökország
11 Korozo Törökország
12 SMER - Regionális Vállalkozásfejlesztési Központ Szerbia
13 Újvidéki Egyetem, Technológiai Intézet Szerbia
14 OSMOR Co. DOO Szerbia
15 Vállalkozás- és Gazdaságfejlesztési Központ Montenegró
16 Montcarton Kft. Montenegró
17 Montenegrói Befektetésösztönzési Ügynökség Montenegró
18 SWEREA IVF AB Svédország

A dokumentum letöltéséhez klikk ide!